NT konferenca 2011, ki se je nisem udeležil …

Slovenski IT dogodek leta; zbrali so se “wannabe” IT sistemski administratorji in vodji informatike slovenskih podjetij, ki jih Microsoft še vedno guli z licencami. Že par dni se govori samo o tem dogodku, na dogodku samem pa Microsoft promovira svojo vele uspešno storitev, ki ji pravi Microsoft Azure. Oblačne stortitve na Microsoftov način.

Danes je v prilogi časopisa Dnevnik bilo kar precej napisanega o NT konferenci 2011, omenili so, da je celo eno slovensko podjetje storitve arhiviranje lastnih podatkov preneslo v Microsoftov oblak in drugo podjetje je v Microsoftov oblak preselilo lastno spletno stran. Dogodek vreden omembe, pač domišljija novinarjev nima meja.

Me prav zanima, če so na konferenci sami, omenili MS storitev Exchange Online, ki so jo pred časom neuspešno lansirali. Po dveh tednih delovanja so namreč stranke že doživele 6 do 9 urno zamudo pri dostavi pošte, ter na koncu še odpoved DNS servisa. Exchange Online mimogrede teče v MS oblaku.

Vendar je potrebno priznati vsaj nekaj, Microsoftov marketing je kot nacistična Nemčija, zelo uspešen pri doseganju lastnih ciljev. Sreča je edino v tem, da jim ravno ne uspeva ravno na vseh področjih in vsakih nekaj let izdajo popolno skropucalo od programske opreme, saj se še spomnite Windows ME in Windows Viste.

Pred časom sem začel delati Microsoftove certifikate, želim si namreč pridobit naziv MCITP. Prvi izpit je bil najtežji, toda še vedno zelo lahek. Sprašujem se zakaj MS nima praktičnih izpitov, kot jih ima RedHat in Novell oz. sedaj NetIQ in SuSE v Linux svetu. S tem, da sem začel delat na pridobitvi MCTIP želim spodbuditi tudi ostale UNIX/Linux administratorje, da se odločijo za to pot, saj je biti administrator za Microsoft okolje zelo enostavno če razumete UNIX. V MS svetu je potrebno naštudirati samo kje bi postavil kljukico in kliknil apply. Samo MS “samozvani” strokovnjaki pa so medtem izgubljeni tako v svojem Microsoft svetu, kakor tudi v UNIX svetu.

Nasplošno so te konference znane kot legitimen način za to, da si IT-jevci privoščijo 3 dni dopusta. Nekateri namreč pridejo na konferenco, se registrirajo, dobijo “badge”, torbo in na konferenci jih več ni. Ups lažem, pridejo še na večerne dogodke, kjer je zastonj hrana in pijača. To sem videl in doživel na lastne oči, in še posebej zanimivo (ali pa morda tudi ne) je, da je ogromno takih iz krogov državne uprave.

Sredi lanskega leta je Novell objavil, da se bo prodal podjetju Attachmate, ki je že lastnik podjetja NetIQ (se še spomnite programa Reflection?). Microsoft je to izkoristil in začel promovirati, da je konec z Linuxom. Nekatera slovenska podjetja so se resno prestrašila in začela študirat, kako preit na Microsoft in kaj vse je potrebno zamenjat. Microsoft Slovenija, je svoje “potrčkote” beri prodajalce, začel pošiljat po vseh mogočih inštitucijah in s tem začel širiti “krivo” vero in poneumljati uporabnike. Tako je to v naši preljubi državi, lažje je kupit drage licence Microsofta, kot pa preit na brezplačno odprto kodno rešitev. Najbrž se še spomnite udarne novice o prehodu javne uprave iz Microsoft Office na OpenOffice oz. katerikoli drugi brezplačni pisarniški paket.

Ljudje moji dragi, izkoristite brezplačno programsko opremo. Na voljo imate Linux distribucije za vsak okus. Linux je enostaven, skoraj popolnoma kompatibilen z (ne)priljubljenim operacijskim sistemom. Prav tako je na voljo ogromno brezplačne programske opreme za osovražen Windows operacijski sistem, ki deluje enako ali pa še bolje, toda dokler bo Microsoft podpiral piratstvo lastne programske opreme, bomo težko dosegli to, da bi ljudje presedli na kaj bolj uporabnega.

0 thoughts on “NT konferenca 2011, ki se je nisem udeležil …

  1. Kolega,

    Bil sem na dogodku in z večino, če ne z vsem napisanim se strinjam. MS je spet presegel sam sebe in spet dokazal, da je sposoben narediti še slabšo konferenco od prejšnje, pa čeprav med kolegi padajo stave že nekaj let, da slabše ne more biti. Letos recimo, so na večernem dogodku (20:30-22:30 posiljevali s Keynote predavanji. Tako množičnega glasovanja z nogami še nisem videl nikjer na nobenih predavanjih. Na koncu je sedelo v avditoriju še nekaj zanesenjakov.. Ne vem, ali so pričakovali, da bo tisti tip iPade talal, ali kaj 🙂

    Je pa nekaj res: to je največji IT dogodek v Sloveniji, kjer se res lahko družiš. Kakor vem, Linux/Unix ne organizira nič podobnega. So neka obrobna srečanja, ki pa preveč spominjajo na irc partije izpred 15 let.

    ps: zakaj vsi, ki delate z linuxi, poudarjate da ste na UNIXU? ALi se je Linux v preteklih 10 letih tako umazal, da je preveč slabšalno reči, da delaš "samo" na linuxu?

  2. Hvala za komentar. Nazadnje sem na NT konferenci bil pred cca. 8 leti, takrat je še bila dokaj zanimiva, pogrešal sem morda edino več tehnično poglobljenih predavanj. Glede večernega dogodka pa sem slišal kako je bilo. Vse v reklami …

    Linux konference ipd. dogodki, pa so v SLO zelo slabo razviti, morda tudi zato, ker ko je že konferenca se računa kotizacija, kar bi morali ukiniti. Podjetje, kjer delam vsako leto organizira Dan odprtih vrat, ki je zastonj in na njem predstavljamo tudi Linux rešitve.

    Zakaj povdarjamo, da delamo na UNIX-u, phhh nimam pojma, je pa res, da dosti delam na HP-UX, AIX, Solarisu in še najraje na OpenBSD in FreeBSD.

  3. Na NT Konf tudi kotizacija strahovito narašča iz leta v leto. Število dni pa so letos prvič iz 4 skrčili na 3 dni. Številko udeležencev pa ostaja enako. Meni to sicer ne gre skupaj, ampak se ne obremenjujem preveč, dokler oni mene vabijo 😉

    Če delaš s Solaris, AIX in HP-UX, si en redkih. Respect! Je namreč na "unix" področju vsaj toliko waanabejev kot na MS sceni. S tem, da pri MS vsaj veš, kaj boš dobil, ko boš kadroval. Medtem ko pri linuxu nimaš pojma, kaj je v žaklju. Ponavadi vse druga, samo Mačka ne. Pa še to je problem. Distribucij je toliko kot v mali Sloveniji "strokovnjakov". Tako da lahko s človekom zamenjaš tudi infrastrukturo, ki jo je prejšnji naštrikal.

  4. Mene je tudi presenetilo, da je dogodek bil krajši kakor prejšnja leta. Zadnja leta sem bil na vseh Novell Brainshare dogodkih v Salt Lake Cityu, GWavaCon v Los Angeleseu in v Berlinu, BSDCon v Helsnkih in na VMWare World v Cannesu; te konference so mi bile zelo zanimive, dosti bolj profesionalno izvedene kakor katerakoli konferenca v Sloveniji. OK, res je, da je v igri več denarja. Vsepovsod je tudi konkurenca imela predstavitve in predavanj je bilo ogromno. Komaj čakam letošnji Brainshare, ki bo sredi oktobra.

    Glede števila laikov na Linux/UNIX področju je res kar si zapisal, jih je tudi ogromno, toda zdi se mi, da se tej malo težje "švercajo" s svojim znanjem, kot pa kolegi na MS področju. Glede MS strokovnjakov bi pa rad spoznal enega sistemskega admina za MS, ki se v zadevo dejansko razume, brez tega da gre googlat in gledat v knjige.

    Za Linux distribucije imam razdelano sledeče: če rabim Web, DNS, Firewall server, bom vzel RedHat, če rabim desktop bom vzel Ubuntu in če rabim datotečni server s Sambo in LDAP, ki bo stregel Windows klijentom bom vzel SuSE Linux Enterprise Server. Pač to je moje mnenje, vsi se s tem ne bodo strinjali, ogromno Linuxašov ne mara Novella, toda dokler mi RedHat in Novell dajeta delo, se ne bom pritoževal.

    Osebno bi raje za za FW, DNS, Web ipd. postavljal OpenBSD, toda potem ga bom moral tudi sam administrirat. Raje bi imel Solaris za Oracle baze ipd., toda Solaris administratorji tudi izumirajo – v Sloveniji …

  5. "Tako da lahko s človekom zamenjaš tudi infrastrukturo, ki jo je prejšnji naštrikal." Bolj kot tehnični problem, je to problem menedžerskega neznanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja