VMWare Fusion Headless v SOHO okolju

Na MacMini strežniku z Intel i7 procesorjem, dvema diskoma in 16 GB RAM-a bi bilo potratno ne izkoristit moč sistema in ga uporabljati samo za OS X Server produkte, torej Wiki, Web, Mail, Radius, DNS, DHCP, FTP in še kaj. 
Zato imam že od vsega začetka na sistemu nameščen VMWare Fusion in ga uporabljam za virtualizacijo še kar nekaj strežnikov, med drugimi za virtualne Windows 7 na katerih imam ThinkStuff XP/VS Terminal services in OpenVPN Access Server, ki svoje delo opravljata odlično. 
Toda VMWare Fusion enako kot VMWare Workstation ni strežniški produkt in se le ta zažene v grafičnem načinu, med prijavo uproabnika v sistem in potratno žre sistemska sredstva.

Po iskanju po internetu, sem naletel na podatke, da se podobno kot star VMWare Server oz. GSX Server lahko tudi VMWare Fusion upravlja z vm* ukazi iz ukazne vrstice. Sistem kako to uporabiti, je izredno enostaven.
Najprej v VMX datoteko virtualnega strežnika vpišemo sledeče: 

msg.autoAnswer = “TRUE”

s čimer sistemu povemo, da sistem ne bo obrmenjen s vprašnji med zagonom in da bo na vse odgovoril pritrdilno, saj kot sem povedal, na našem sistemu nimamo GUI vmesnika. Nato se odločimo za dve možne varianti uporabe, ali naredimo ti. servise, ki se štartajo med zagonom računalnika ali pa naredimo skripto, ki bo sistem startala po uporabnikovi prijavi.

Odločil sem se za slednje, saj OS X zaganjam z določenim uporabnikom s ti. “AutoLoginom”, saj se mi ob prijavi starta tudi iTunes, ki ga uporabljam v navezi z AppleTV. Zato sem naredil dve bash skripti, eno ki strežnike štarta in drugo ki strežnike ustavi:

#!/bin/bash
“/Applications/VMware Fusion.app/Contents/Library/vmrun” -T fusion start “/Users/davorg/Documents/Virtual Machines.localized/Win7x86.vmwarevm/Win7x86.vmx” nogui
 “/Applications/VMware Fusion.app/Contents/Library/vmrun” -T fusion start “/Users/davorg/Documents/Virtual Machines.localized/OpenVPN-AS-Appliance-2.0.7.vmwarevm/OpenVPN-AS-Appliance-2.0.7.vmx” nogui

in druga z ukazom za stop strežnika:

#!/bin/bash“/Applications/VMware Fusion.app/Contents/Library/vmrun” -T fusion stop “/Users/davorg/Documents/Virtual Machines.localized/Win7x86.vmwarevm/Win7x86.vmx”“/Applications/VMware Fusion.app/Contents/Library/vmrun” -T fusion stop “/Users/davorg/Documents/Virtual Machines.localized/OpenVPN-AS-Appliance-2.0.7.vmwarevm/OpenVPN-AS-Appliance-2.0.7.vmx” 

Pri skriptah pazite na prelome vrstic !!!

Nato ustvarite potrebne imenike za ti. HeadlessVM skripte:

mkdir /Library/StartupItems/HeadlessVM cd /Library/StartupItems/HeadlessVM nano HeadlessVM

in vanjo kopirajte start/stop skripto, seveda lahko dodate še suspend opcijo:

#!/bin/sh. /etc/rc.commonStartService () {    /Scripts/runheadless}StopService () {    /Scripts/stopheadless}RunService “$1” 

z ukazom chmod a+x skripto naredite executable in se poigrajte še z plist datoteko, ki jo shranite v en imenik niže:

{  Description     = “HeadlessVM”;  Provides        = (“Start/Stop Virtualca na OS X”);  Uses            = (“Disks”);}

S pomočjo tega dobimo iz strojno zelo močnega strežnika, ki je obenem majhen, cenovno dokaj ugoden, z minimalno porabo prostora in energije, zelo dober strežnik za SOHO uporabo. Tako za SOHO namene (pisarna z 10 uporabniki) uporabljam na identičnem stroju sledeče servise:
  • OS X Server za potrebe AFS, SMB datotečne strežbe, RADIUS za potrebe WPA2-Enterprise WiFi, DHCP in DNS
  • v VMWareFusion sistemu:
    •  Zentyal Linux 4 z OpenChange MAPI za poštni strežnik in sekundarni DNS
    •  OpenVPN Access Server za varno prijavo VPN
    •  CentOS 7 + IPA Server za Kerberos / LDAP avtentikacijo vseh sistemov
    •  CentOS 7 + Apache 2.4 + PHP 5.5 + MySQL za strežno spletne strani
Za arhiviranje poskrbi OS X Time Machine. ki celotne sisteme arhivira na Synology NAS napravo, kamor se preko Acronis True Image Home arhiviranju tudi delovne postaje uporabnikov (Windows in OS X). Tako je na voljo celoten SOHO sistem z odličnim varovanjem in ob izpadu celotnega strežnika, se vsi podatki na enostaven način lahko povrnejo na kateri koli VMWare sistem, torej Fusion, Server, ESXi oz. vSphere ali Workstation.

Veselo delo …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja