IT izobraževanje v moji domovini …

Po dolgem času spet en post na temo izobraževanja. Sem predavatelj za Linux podoročje, v zadnjih 10 letih sem odpredaval kar precej tečajev v glavnem s področja Linux operacijskega sistema, je pa bilo par tečajev glede SAMBA-e, poštnih sistemov, DNS in podobno. Večkrat sem predaval na konferencah po Sloveniji in po tujini. 
V zadnjih letih je vlaganje v izobraževanje pri nas popolnoma porazno, saj skoraj nobeno podjetje na izobraževanje ne pošilja svojih zaposlenih, zaposleni sami pa si izobraževanj, ki bi jih sami plačali, ali ne morejo privoščiti, ali pa čakajo, da jim plača izobraževanje podjetje. Žalostno je, da večina IT kadra pri nas ne razume, da je izobraževanje naložba v prihodnost samega sebe in ne v prihodnost podjetja, kjer si zaposlen.
Vrednost znanja v IT stroki pri nas je popolnoma razvrednotena, kar lahko razberete iz zaposlitvenih oglasov za podoročje IT-ja, saj znana velika podjetja v Sloveniji iščejo informatika, ki obvalada Linux, Windows in UNIX operacijske sisteme; programiranje v ASP, PHP, Bash in RUBY; obvlada PostgreSQL, MySQL, in MSSQL, ter zna popravit kavni mlinček Miele model XL450P in menjati kartušo na HP LaserJet 3000PXLFG. 
Taki oglasi so zabavno branje, včasih sem iz čiste zlobe poslal kak mail in napisal, da če se zmenimo za 10K EUR/mesec pridem drage volje, ampak da za popravilo kavnega mlinčka ne garantiram. Navadno odgovora nisem dobil, saj sogovornik v kadrovski službi na drugi strani, ali ni razumel mojega sarkazma, ali pa je enostavno “glup ko točak”, da je dal tak oglas v objavo – verjetno po navodilih vodstva podjetja. 

Zakaj sem napisal te vrstice? Enostavno zato, ker sem na LinkedIn našel spodaj pripopano slikico:

😉

0 thoughts on “IT izobraževanje v moji domovini …

  1. Hm, OS za Miele XL450P je po meni nedostopnih podatkih še v malo zastarelem asemblerju napisan, tako da bi to res znalo bit problem.
    HP LaserJet 3000PXLFG si se pa verjetno malo zatipkal, ker mi ga Google ne najde … :))
    Se pa sicer s tabo povsem strinjam – s slikco z LinkkedIna pa tudi ….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja