TV iz ZDA; kjerkoli …

Pred par dnevi sem pisal o dosegljivosti DVB-T v osrednji in vzhodni Sloveniji. Torej, če imamo srečo in živimo na obmejnem področju, lahko vidimo kar precej TV programov zastonj. Slovenskih je trenutno 9 oz. 10, veliko več pa jih je iz sosednjih držav. Lahko se naročimo tudi na kak tuj TV paket, kot je v prejšnjem članku omenjen, hrvaški paket. 
Toda kaj pa če bi radi pogledali filme in serije iz ZDA, tam kje jih pričnejo najprej vrtet in da ni potrebno nanje čakati tudi po pol leta. Glede na to, da imam Apple TV, ki je še vedno med zelo pocenimi multimedijskimi predvajalniki, Apple Haterji sedaj lahko izlijete svoj bes in srd, lahko določene zadeve gledam tudi preko AppleTV. 
Toda v kolikor se predstavim, da sem iz Slovenije, sem takoj zaklenjen in imam omejeno število ti. aplikacij v AppleTV. V kolikor pa na usmerjevalniku ali na sami napravi uporabim DNS Proxy je pa vse drugače. 

Pred več leti sem imel v ZDA najet VPS in na njem postavljen VPN, da sem pridobil ameriški IP naslov. Enostavna rešitev, toda potrebuješ strežnik, pa vzdrževanje strežnika in še kaj. Prihaja tudi do laga, ping je dokaj visok, VPN odjemalca nimaš na vsakem računalniku in potem čez čas odnehaš. 
Nato sem našel servis HMA – Hide My Ass, ki je prav tako VPN, ampak se priklapljaš na ogromno število različnih strežnikov po vsem svetu in ne potrebuješ lastnega vzdrževanja. Malo bolje, toda vseeno se pojavljajo podobne težave, kot pri lastnem VPN-u. Stvar zanimiva za anonimnost na netu, ne pa za Live Streaming TV programov.
Nato sem prišel do ideje za DNS Proxy, si našel ponudnika storitev, ki je v mojem primeru  Unblock.US, si uredil Free Account za 7 dni, potestiral in voila … dela. Brez težav, z eno samo enostavno sprembo DNS strežnikov in že lahko uživate za cca. 4 US$/mesec ob gledanju serij na HULU. Po testnem obdobju, sem si naredil še račiun na Netflix-u, ki stane cca. 7 US$ in dobil dostop do Netflixa, ki ga lahko spremljam na prenosniku ali pa na AppleTV.
Torej, ukinitev linearne TV in s tem naročnine pri različnih ponudnikih IP-TV, ki so omejene ne EU oz. SI trg postajajo zgodovina. Na spodnji sliki, lahko vidite izgled mojega AppleTV vmesnika.
Sicer manjka še ena vrstica, toda le ta ni pomembna. Res pa je, da Netflix ni zastonj, toda skupaj s tem servisom stane še vedno manj kot naročnine na IP-TV in na dodatne programske pakete. Druga prednost je v tem, da lahko potem te programe gledamo tudi na mobilnih napravah kjerkoli se že nahajamo. Zastonj pa je Hulu, ki ima prav tako zelo velik izbor nanizank različnih TV mrež iz ZDA.
Moj ponudnik IP-TV ima prav tako kot verjetno vsi, program s katerim lahko TV programe spremljam na mobilniku, tablici ali PC-ju, toda kaj mi to pomaga, ko tega ne morem početi ko sem v tujini. Vedno lahko sicer naredim VPN na domače omrežje, toda tu pa se pojavijo ponovno težave, ko so tiste opisane na začetku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja