Čisto pravi BBS

Pred natanko enim letom sem se loteval postavitve BBSa. Ja BBS, tisto izpred 30+ let. Seveda sedaj ne delujejo preko klicnih povezav, temveč preko interneta, preko telnet, ssh in websocket protokolov. V zadnjem letu sem testiral dve različici, prva je bila Mystic in druga Enigma. Mystic je enostaven, uveljavljen in delujoč brez težav in manj konfigurabilen. Na koncu sem se odločil za komplicirano Enigmo, na kateri pa se da konfigurirat dobesedno vse.

BBS je odprt v svet in dosegljiv preko telneta na vratih 8888, ter preko SSH na vratih 8889. Postavljen je na RPI4, priklopljen na BBSLink in MRC (MultiRelayChat). Na BBSLinku se najde kar precej Online iger. BBSLink zaženete v DOORS meniju z ukazom BBSLINK.

BBS se nahaja na domeni bbs.lowcrash.dev. Na MRC je v večernih/nočnih urah priklopljeno okoli 20 ljudi, ki razpravljajo o kar zanimivih tematikah. V kolikor vas zanima priklop oz. dodelitev uporabniškega imena vas vabim, da zadevo potestirate.

Prijava se izvede nasledeč način:

telnet bbs.lowcrash.dev 8888

in v meniju izberete Apply in vpišete zahtevane podatke, ker telnet ni varen, lahko uporabite SSH z ukazom:

ssh apply@bbs.lowcrash.dev -p8889

in prav tako izpolnite obrazec za prijavo, ter se naslednjič prijavite s svojim uporabniškim imenom. BBS je še v izdelavi, tako da bom sproti/počasi dodajal dodatne mode in opcije, ter ga povezal v FTN – FidoNet.

Dodal sem še spletni VTX odjemalec, s katerim se na BBS povežete preko spletnega vmesnika na naslovu:

https://bbs.lowcrash.dev/vtx.html oz. landing stran na https://bbs.lowcrash.dev/

Če bo kdo testiral, naj uživa in javi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja