Novell v Sloveniji

Novell je ponovno začel napadati trg z novo reklamno kampanijo. Po morda kar precej neugodnem in dolgem času čakanja, kaj se bo zgodilo z Novellom po nakupu le tega s strani Attachmate, se je stanje spremenilo in Novell je ponovno poln moči in zagona. Izdali so kar precej novih produktov in pričeli z novo oglasno kampanijo s sledečim oglasom:

 

Končno se ponovno premika, bi rekli in Linux bo ponovno zaživel, toda ne v Sloveniji. Najboljši komentar na to reklamo je povedal en od prijateljev, ki je izjavil: “Reklama je super, sam jaz živim v napačni državi”. Ja res je, živimo v državi, ki uporablja Novellove produkte, le ti se bodo verjetno zelo kmalu uknili  in zamenjali jih bodo za ne boste vereli … za Microsoft, ki je cenovno dražji, za katerega potrebujemo bistevno več strojne opreme in katerega stabilnost je daleč zadaj za Linuxom.

Novell ima prav sedaj ti. IT Action Tour prireditve in ti. re:kindle prireditve kjer prikazuje svojo moč in produkte. Toda verjeli ali ne, nobene od teh prireditev ni v Sloveniji oz. na področju bivše Jugoslavije oz. na Balkanu. 

A je tu v igri neznanje Novella o tem, da je ta trg kar precej velik in da imajo tu kar precej strank in morda tudi kako novo potencialno stranko ali pa so partnerji v Sloveniji povsem nesposobni. Po pogovoru z enim Novellovcem, mi je le ta odgovoril, da je prireditev prav tako na Dunaju, ki ni tako daleč stran od mene. Ampak jaz bi rad prireditev, tukaj pri nas, v jeziku ki ga razumem brez težav, saj se mi ne da poslušati predstavitev v nemškem jeziku.

Pred letom dni je slovensko javnost pretresla novica o tem, kako bo državna uprava prešla na odprtokodna pisarniška orodja in morda nekoč tudi na odprtokodni operacijski sistem v državni upravi. Kdaj se bo to zgodilo? Verjetno nikoli, naša vlada je sedaj začela z varčevalnimi ukrepi in morda bi sedaj bil pravi čas za to, toda na IT področju se v naši državi vedno varčuje, že tako celoten IT v državni upravi stagnira. Moj predlog je da iz Microsoftove pisarne ne preidemo na odprtokodna orodja ampak nazaj na Olympia pisalne stroje, če ne drugega se bomo rešili piratstva. 

Vsi pravijo, da za Linux ni ene celovite Enterprise rešitve, da ima to samo Microsoft, toda Novell ima celotno zbirko rešitev, ki so svetlobna leta pred Microsoftom in ti produkti prav tako poskrbijo za sožitje med Microsoft OS in med recimo Linux strežniki. Škoda je edino ta, da zelo malo ljudi ve, da je pri nas Novell in s tem tudi Linux kar precej v rabi. 

V zadnjih letih sem se trudil delati reklamo za Novell, urgiral sem pri različnih osebah, ki sem jih spoznal na Brainshare in GWavacon konferencah, toda kljub temu osebki pri nas niso bili zainteresirani za sodelovanje. V zadnjih letih je Novell na mojo pobudo objavil članek o tem, kako se uporablja Novell v Sloveniji oz. na Ministrstvu za javno upravo, članek si preberite tukaj. Še ena od velikih stvari, ki smo jih naredili je tudi prevod najboljšega poštnega sistema na svetu, govorim namreč o Groupwise 2012. Veliko o Groupwise sem že napisal, tako da o njem tukaj ne bom zgubljal besed. 

 Kmalu se prične Microsoftova NT konferenca. Srečno Microsoft …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja