Groupwise … kje, kam, kako …

Že precej časa trdim, da je Groupwise najboljši poštni sistem, ki sem ga imel možnost uporabiti in na kar nekaj mestih vpeljat v produkcijo. Ukvarjal sem se s precej poštnimi sistemi; začel sem z odprtokodnimi sistemi, kot so Courier, Cyrus IMAP, Dovecot, UW-IMAP in še kaj bi se našlo, nadaljeval sem z Lotus Domino različico 6.x, 7.x in 8.x, vmes nameščal Exchanege od razlličice 5.5 naprej in na koncu pristal na Groupwiseu in ponovno na različnih odprtokodnih rešitvah z različnimi uporabniškimi vmesniki.

Kmalu bomo dobili tudi 9 (deveto) različico omenjenega sistema in odjemalec za to različico bo tudi v slovenskem jeziku. Groupwise v naših koncih ni ravno popularen, stranke v Sloveniji bi verjetno lahko preštel na prste ene roke, toda je pa najbolj varen sistem, ki sem ga preizkusil in eden najenostavnejših za upravljanje z vidika administratorja. S samo Groupwise licenco dobimo tudi mobility rešitve za omenjen sistem, le ta se imenuje Novell Datasynchronizator in deluje po Active Sync protokolu.

Po dolgem času so se očitno zganili tudi pri Novellu in objavili intervju z Deanom Lythgoeom, ki je z Groupwiseom od vsega začetka. Drugi članek pa govori o tem kam je Groupwise namenjen in kaj so njegove težave. Vzrok za neimplementacijo Groupwisea tiči tudi v tem, da pri nas malo podjetij uporablja eDirectory kot centralni imenik uporabnikov. Z različico 9 bo le to odpravljeno, saj se bo uporabnike lahko avtenticiralo tudi na Active Directory osovraženega Microsofta. Upam, da bodo potem tudi uporabniki Exchange sistemov videli in prešli na spodoben in varen poštni sistem, ki teče na sodobni in varni platformi Linux.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja